Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Μουσικό ταξίδι στη Ελλάδα.....

Με αφορμή την γιορτή της 25ης Μαρτίου και τους αγώνες των Ελλήνων σε κάθε περιοχή της Ελλάδας ξεκινήσαμε ένα ταξίδι γνωριμίας με τις περιοχές της Ελλάδος. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας θα γνωρίσουν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της πατρίδος μας, τις ομορφιές του κάθε διαμερίσματος, ιστορίες της κάθε περιοχής και και θα προσπαθήσουμε να τη συνδέσουμε  με γεγονότα, θρύλους και παραδόσεις σχετικές  με τη λαϊκή μας παράδοση και τον αγώνα του 1821.
Και το ταξίδι μας ξεκινάει από τη Θράκη! Βρίσκουμε τη θέση της Θράκης στο χάρτη, αναφέρουμε τις πόλεις της, βλέπουμε την παραδοσιακή φορεσιά των κατοίκων της, ακούμε  και χορεύουμε θρακιώτικα τραγούδια.
Ένα χαρακτηριστικό τραγούδι της περιοχής είναι και το "Σ΄αυτό τ αλώνι το φαρδύ" και όλοι εμείς σαν μικροί θρακιώτες προσπαθούμε να το χορέψουμε κρατώντας τα χέρια του διπλανού μας σταυρωτά  όπως παρατηρήσαμε  να το χορεύουν παλικάρια και κοπέλες της περιοχής.



Το ταξίδι μας συνεχίζεται και η επόμενη στάση μας είναι η Μακεδονία. Για να γνωρίσουμε αυτή την περιοχή διαλέξαμε ένα χαρακτηριστικό τραγούδι μιας γειτονικής μας πόλης, της Νιγρίτας όπου μιλάει για την ιστορίας μιας όμορφης κοπέλας, της Γερακίνας .
Η ιστορία της Γερακίνας είναι η εξής:

Στα 1854 η Νιγρίτα βρίσκεται κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Σ΄ ένα από τα πιο φτωχικά σπίτια της πόλης στην περιοχή «Τσακαλάδες» γεννιέται από την οικογένεια Ροκάνη ένα κορίτσι και του δίδεται το όνομα Γερακίνα.
Η ζωή του κοριτσιού δε διαφέρει απ΄ αυτή των συνομηλίκων του, της εποχής εκείνης. Η Γερακίνα γίνεται γνωστή για την ομορφιά της , αλλά και για την καλοσύνη της.

Βρισκόμαστε πλέον στο 1870. Η Γερακίνα, 16 ετών ερωτεύεται τον Νιγριτινό Τριαντάφυλλο Γκοστίνου, ο οποίος διέμενε επίσης στους Τσακαλάδες. Το μεσημέρι της 6ης Αυγούστου του 1870 η Γερακίνα πάει για νερό στο πηγάδι της γειτονιάς. Το πηγάδι ήταν περιφραγμένο με σανίδες, οι οποίες είχαν μεγάλα κενά μεταξύ τους.
Η περίφραξη ήταν χαμηλή. Η Γερακίνα στην προσπάθειά της να σύρει στην επιφάνεια τον κουβά χάνει την ισορροπία της και χωρίς να προλάβει να αντιδράσει βρίσκεται στον πυθμένα του πηγαδιού. Η απελπισμένη κραυγή της ακούγεται σ΄ όλη την περιοχή. Οι γείτονες τρέχουν να βοηθήσουν ανάμεσά τους κι ο Τριαντάφυλλος, ο οποίος κατεβαίνει στο πηγάδι, αλλά μάταια, η Γερακίνα είναι ήδη νεκρή.
Το συγκεντρωμένο πλήθος ξεσπά σε εκδηλώσεις λατρείας και πόνου. Όλη η Νιγρίτα έκλαψε την άτυχη κόρη και τη συνόδεψε στην τελευταία της κατοικία, αφού τη στόλισε με φλουριά και βραχιόλια.
Το τραγικό τέλος της Γερακίνας συγκλονίζει τον Τριαντάφυλλο που πεθαίνει από τη θλίψη του έπειτα από 3 μήνες. Το περιστατικό έγινε θρύλος και μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα στις επόμενες γενιές, τις οποίες και συγκινούσε πάντοτε. Αργότερα μια παρέα Νιγριτών μουσικόφιλων συνέθεσε το τραγούδι «Γερακίνα» με το γνωστό περιεχόμενο.

Τα νήπια παρακολούθησαν βίντεο με την αναπαράσταση της πτώσης της Γερακίνας ....


και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους στις ζωγραφιές τους......


Και το ταξίδι μας συνεχίζεται......