Σελίδες

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Ζω καλύτερα- Ευ ζην


«Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας, Ιππότης Ευγένιος»/Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιππότες της Οδικής Ασφάλειας» αποτελεί μία εισαγωγή των παιδιών στο θέμα της οδικής ασφάλειας, το οποίο προσεγγίζεται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Βασικό εργαλείο αποτελεί το βιβλίο “Γίνε Ιππότης της Οδικής Ασφάλειας” με πρωταγωνιστή τον Ιππότη Ευγένιο, ο οποίος καλεί τα παιδιά να συμμαχήσουν μαζί του και να ιδρύσουν το Τάγμα των Ιπποτών της Οδικής Ασφάλειας. Το βιβλίο λειτουργεί επικουρικά στην ενίσχυση των γνώσεων των μαθητών όσον αφορά την ασφαλή τους μετακίνηση ως πεζοί και επιβάτες  (μαθαίνω να διασχίζω με ασφάλεια το δρόμο, τα φανάρια, τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, την σωστή συμπεριφορά ως επιβάτης οχήματος Ι.Χ. και ΜΜΜ).  

Α) δεξιότητες που πρόκειται να καλλιεργηθούν: Δεξιότητες Μάθησης     (Κριτική σκέψη- Επικοινωνία-Συνεργασία-Δημιουργικότητα), Δεξιότητες Ζωής( Κοινωνικές- Ενσυναίσθηση και ευαισθησία-Πολιτειότητα- Προσαρμοστικότητα- Υπευθυνότητα),

Β) Οι στόχοι που θέτουμε ως προς τον θεματικό κύκλο και την επιμέρους θεματική ενότητα είναι: Να γνωρίσουν τα παιδιά τους κανόνες οδικής ασφάλειας, τον τρόπο με τον οποίο περνάμε από την διάβαση πεζών «ΖΕΒΡΑ» και να γνωρίζουν τους φωτεινούς σηματοδότες και τις πινακίδες.


Εργαστήριο 1 : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΙΠΠΟΤΗ ΕΥΓΕΝΙΟ

1η Δραστηριότητα: Εννοιολογική χαρτογράφηση «Τι γνωρίζω για την οδική ασφάλεια». Τα νήπια συζητούν σχετικά με το τι γνωρίζουν για την οδική ασφάλεια. Οι απαντήσεις τους αποτυπώνονται σε ένα ιστόγραμμα. Επικεντρωνόμαστε στους δύο όρους ξεχωριστά (οδική και ασφάλεια).


2η Δραστηριότητα: Διαβάζουμε το παραμύθι «Ο ιππότης Ευγένιος». Η εκπαιδευτικός διαβάζει την ιστορία του Ιππότη Ευγένιου και οι μαθητές/τριες καλούνται να κάνουν τους ήχους από τα οχήματα και το περιβάλλον που περιγράφονται στην αφήγηση. Στη συνέχεια αφού ολοκληρώνει την ιστορία συζητάει με τα παιδιά ποια είναι η αποστολή του Ιππότη Ευγένιου.


3η Δραστηριότητα: Ζωγραφίζουμε τι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι. Μόλις παρακολουθήσουμε το παραμύθι και συζητήσουμε σχετικά με αυτό, τα νήπια συμπληρώνουν σε ένα ανοικτό φύλλο εργασίας τι τους έκανε εντύπωση


4η Δραστηριότητα: Ακούμε το τραγούδι «Εγώ κι εσύ μαζί». Και συζητάμε για το νόημα του τραγουδιού.

5η Δραστηριότητα: Δραματοποιούμε το τραγούδι. Αφού ακούσουμε το τραγούδι και κατανοήσουμε τα λόγια που περιέχει, τα νήπια χωρίζονται σε ομάδες και αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα δραματοποιήσουν το τραγούδι. Κάθε ομάδα παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο μπροστά στις άλλες ομάδες.

6η Δραστηριότητα: Αποτυπώνουμε με ζωγραφική τι μας άρεσε από το τραγούδι.

Σε ανοικτό φύλλο εργασίας τα νήπια ζωγραφίζουν τι τους άρεσε από το τραγούδι.


Εργαστήριο 2ο : ΠΑΙΖΩ, ΜΑΘΑΙΝΩ, ΤΡΑΓΟΥΔΩ

1η Δραστηριότητα: Ακούμε το τραγούδι των ιπποτών της Οδικής Ασφάλειας.

Τα παιδιά μαζεύονται σε έναν κύκλο και με την βοήθεια του εκπαιδευτικού ακούν και κάνουν παντομίμα το τραγούδι του Ιππότη Ευγένιου.

2η Δραστηριότητα: Αποτυπώνουμε με ζωγραφική τι μας άρεσε από το τραγούδι. Τα νήπια σε ένα ανοικτό φύλλο εργασίας αποτυπώνουν εικαστικά τι τους άρεσε από το τραγούδι.

/

3η Δραστηριότητα: Φύλλο εργασίας «Γρίφος 2 – Βρες τα πέντε λάθη». Τα νήπια αναζητούν στο φύλλο εργασίας τις πέντε διαφορές που έχουν οι εικόνες. Στο τέλος, συζητάμε όλοι μαζί ποια από τις δύο εικόνες είναι πιο σωστή και για ποιο λόγο.


4η Δραστηριότητα: Συζητάμε και παρατηρούμε εικόνες και φωτογραφίες από πεζούς που περπατούν στο δρόμο και μιλούν στο κινητό ή ακούν με ακουστικά. Γιατί πρέπει να είναι τα αυτιά μας ανοιχτά όταν περπατάμε στο πεζοδρόμιο; Τι μπορεί να γίνει σε μια αντίθετη περίπτωση;

5η Δραστηριότητα: Φύλλο εργασίας «Τότε νόμιζα, τώρα ξέρω». Τα νήπια ζωγραφίζουν στο πάνω μέρος του φύλλου εργασίας τι συμβαίνει όταν φοράμε ακουστικά στο δρόμο και έρχεται κοντά μας ένα όχημα και στο κάτω μέρος τι μπορεί να συμβεί όταν δεν φοράμε ακουστικά.


 

6η Δραστηριότητα: Φυλλάδιο ενημέρωσης «Κυκλοφορώ με ασφάλεια». Τα νήπια μοιράζονται ένα φυλλάδιο ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια. Συζητούμε σχετικά με τους κανόνες που περιέχει.


Εργαστήριο 3 : ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1η Δραστηριότητα: Παίζουμε το ψυχοκινητικό παιχνίδι «μάτια και αυτιά ανοιχτά». Οι μαθητές/τριες χωρίζονται σε δύο ομάδες (οχήματα, πεζοί) και συμμετέχουν σε ένα βιωματικό παιχνίδι κίνησης στο χώρο, με τρόπο που αντιστοιχεί στην ομάδα που ανήκουν. Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήοσυν οι συμμετέχοντες/ουσες πως για την ασφαλή μετακίνηση είναι απαραίτητη και η ακοή, πέρα από την όραση.

 


2η Δραστηριότητα: Φύλλο εργασίας «μάτια και αυτιά ανοιχτά». Τα νήπια συμπληρώνουν το ανοικτό φύλλο εργασίας.


3η Δραστηριότητα: Συζητάμε για την ασφαλή κυκλοφορία στο δρόμο ως πεζός, ως οδηγός ποδηλάτου και ως οδηγός αυτοκινήτου. Παρατηρούμε εικόνες και βίντεο και καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

4η Δραστηριότητα: Παίζουμε το ομαδικό παιχνίδι «Ο οδηγός». Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι καθοδήγησης, στο οποίο τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια, καλλιεργείται το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τον άλλον, ενώ γίνεται αντιληπτή η δυσκολία να κυκλοφορείς χωρίς την αίσθηση της όρασης.



5η Δραστηριότητα: Φύλλο εργασίας «Γρίφος 3 – Ένωσε τις εικόνες που ταιριάζουν».

6η Δραστηριότητα: Δραματοποιούμε τα βήματα για το πώς περνάμε με ασφάλεια το δρόμο.


Εργαστήριο 4 : ΖΕΒΡΑ

1η Δραστηριότητα: Παρακολουθούμε το βίντεο ΖΕΒΡΑ το οποίο αφορά τη διάβαση πεζών. Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν το video με τίτλο ΖΕΒΡΑ, προβληματίζονται και συζητούν σχετικά με τις διαβάσεις των πεζών. Αναφέρουν που έχουν δει διαβάσεις και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί μόλις δουν τη σήμανση της διάβασης, ενώ αναφέρουν και τα έξι (6) βήματα για να διασχίσουν το δρόμο με ασφάλεια, σύμφωνα με την ιστορία του βιβλίου.

2η Δραστηριότητα: Φύλλο εργασίας «Ζέβρα». Τα νήπια αποτυπώνουν σε ανοικτό φύλλο εργασίας την διάβαση πεζών και τον τρόπο που πρέπει να περνάμε στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Εργαστήριο 5ο :  Διασχίζω το δρόμο με ασφάλεια

1η Δραστηριότητα: Παρακολουθούμε το βίντεο «Περπατάω στην πόλη μου» και συζητάμε τι είδαμε.

2η Δραστηριότητα: Φύλλο εργασίας «Περπατάω στην πόλη μου». Αποτυπώνουμε σε ανοικτό φύλλο εργασίας τι μας έκανε εντύπωση από το βίντεο που παρακολουθήσαμε.

3η Δραστηριότητα: Βγαίνουμε στο δρόμο και με τη βοήθεια της σχολικής τροχονόμου μαθαίνουμε να διερχόμαστε με ασφάλεια τη διάβαση. Παρατηρούμε και σχολιάζουμε τον φωτεινό σηματοδότη που υπάρχει δίπλα μας και τις πινακίδες.



4η Δραστηριότητα: Κατασκευάζουμε με χαρτόνι έναν φωτεινό σηματοδότη. Συζητάμε τη σημασία του κόκκινου και του πράσινου

 κ                                       
                                 

5η Δραστηριότητα: Γνωρίζουμε τις πινακίδες που υπάρχουν στο δρόμο. Βλέπουμε εικόνες και φωτογραφίες και συζητάμε ποιες γνωρίζουμε και ποια είναι η σημασία τους.



6η Δραστηριότητα: Αποτυπώνουμε με ζωγραφική όποιες πινακίδες μας έκαναν εντύπωση.



7η Δραστηριότητα: Κυκλοφορώ και διασχίζω το δρόμο με ασφάλεια ως επιβάτης αυτοκινήτου
Βλέπουμε βίντεο σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά και τους κανόνες που ισχύουν όταν είμαστε μέσα σε αυτοκίνητο
- Γνωρίζουμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας μέσα από εικόνες και βίντεο
- Σε φύλλο εργασίας κύκλωσαν τα σήματα και τα διαχώρισαν σε απαγορευτικά, προειδοποιητικά και υποχρεωτικά


- Σε φύλλο εργασίας αντιστοίχισαν το κάθε σήμα με το σχήμα που ταιριάζει...


  Εργαστήριο 6ο : "Κυκλοφορώ και διασχίζω το δρόμο με ασφάλεια ως ποδηλάτης"

Παρακολουθούμε βίντεο και εικόνες σχετικά με τους κανόνες οδικής ασφάλειας που πρέπει να ακολουθούμε ως ποδηλάτες

1η Δραστηριότητα: Φύλλο εργασίας «Το ποδήλατό μου κι εγώ». Οι μαθητές ζωγραφίζουν τον εαυτό τους πάνω στο ποδήλατο. Συμπληρώνουν την ζωγραφική τους με ότι άλλο χρειάζεται (κράνος, επιγονατίδες).



Εργαστήριο 7ο: Αξιολόγηση
Για να αξιολογηθεί το επίπεδο κατάκτησης των απαιτούμενων δεξιοτήτων παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με την κυκλοφοριακή αγωγή

και δόθηκαν στα παιδιά φύλλα αξιολόγησης, όπου με κάθε σωστή απάντηση συλλέγουν πόντους και στο τέλος τους απονέμεται ο τίτλος του Ιππότη της Οδικής Ασφάλειας...


                                                                   Το Βραβείο!!!


 Κατασκευάζουμε με χαρτόνι το στέμμα του ιππότη της Οδικής Ασφάλειας και το διακοσμούμε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ

- Φύλλο εργασίας «Το μήνυμά μου». Τα παιδιά σκέφτονται επάνω στις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και συνοψίζουν σε μηνύματα οδικής ασφάλειας δίνοντας συμβουλές στους συνομήλικους τους, αλλά και στους μεγαλύτερους.