Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Οι 3 κατσίκες!

Μέσα από μια ιστορία με ήρωες 3 κατσίκες και έναν νάνο τα παιδιά γνώρισαν τον αριθμό 3, έκαναν συγκρίσεις μεγεθών και σειροθετήσεις.
Η ιστορία μας  είναι
Οι  3  κατσίκες

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ένα λιβάδι έβοσκαν τρεις αδελφές κατσίκες. Μα στο λιβάδι έπεσε ξηρασία, οι κατσίκες δεν έβρισκαν χόρτο να φάνε και σκέφτηκαν να πάνε στο άλλο λιβάδι που ήταν πέρα από το ποτάμι. Μια και δυο λοιπόν κινάνε. Μπροστά η μικρή, πίσω η μεσαία και πιο πίσω η μεγάλη αδελφή.
Στο ποτάμι όμως ζούσε ένας παράξενος νάνος που δεν άφηνε κανέναν να περάσει. Μόλις άκουσε τα βήματα της κατσίκας που’καναν τριπ-τροπ πανω στο γεφύρι, πετάχτηκε μπροστά της και της φώναξε αγριεμένος.
-Ε! Πού πας εσύ; Αυτό το γεφύρι είναι δικό μου κι όποιος το πατάει τον τρώω. Φοβήθηκε τότε η κατσικούλα και του λέει:
-Αχ! Σε παρακαλώ μη με τρως. Εξάλλου ειμαι μικρή και δε θα χορτάσεις. Πιο πίσω έρχεται η αδελφή μου η μεγάλη. Φάε αυτήν.
Ο νάνος τότε σκέφτηκε πως ήταν καλύτερα να φάει τη  μεγάλη κι άφησε τη μικρή να περάσει. Σε λίγο τριπ-τροπ, έφτασε κι η μεσαία και να’σου πάλι ξεπετάγεται ο νάνος και της λέει τα ίδια κι η μεσαία κατσίκα πάλι του λέει τα ίδια. Δηλαδή:
- Πίσω έρχεται η αδελφή μου η μεγάλη. Φάε αυτήν. Πάλι άφησε ο νάνος τη μεσαία να περάσει, κρύφτηκε και περίμενε την Τρίτη την πιο μεγάλη.  Σε λίγο πάλι τριπ-τροπ, να’σου η μεγάλη-μεγάλη κατσίκα πάνω στο γεφύρι και τουπ πάλι, να’σου ο νάνος ξεπετάγεται.
-Ε! Πού πας κυρά μου; Αυτό το γεφύρι είναι δικό μου κι όποιος το πατάει τον τρώω αμέσως.
-Καλέ τι μας λες; Του λέει η μεγάλη κατσίκα. Το γεφύρι το φτιαξαν για να περνάει ο κόσμος. Κάνε λοιπόν στην άκρη να περάσω.
-Είσαι και γλωσσού, της λέει ο νάνος. Τώρα θα δεις! Είπε κι έτρεξε πάνω της να τη φάει. Τότε η κατσίκα χαμήλωσε τα κέρατά της και τουκ του δίνει μια κερατιά και τον πετάει κατευθείαν,μπλουμ, στον ποταμό, που όπως έτρεχε ορμητικάς τον παρέσυρε μακριά, κανείς δεν ξέρει πόσο.
Πέρασε τότε κι η μεγάλη κατσίκα το γεφύρι και πήγε στο μεγάλο λιβάδι, όπου βρήκε τις αδελφές της και ζήσανε αυτές καλά-με μπόλικο χορτάρι-κι εμεις καλύτερα!!!

Τα παιδιά δραματοποίησαν την ιστορία, την έπαιξαν με κούκλες και ζωάκια που υπάρχουν στο νηπιαγωγείο μας ,
Η μικρότερη κατσίκα περνάει το γεφύρι.......

και η μεσαία κατσίκα περνάει το γεφύρι......

η μαγαλύτερη κατσίκα μαλώνει με το νάνο.......


και καταφέρνει να τον ρίξει στο ποτάμι!


έβαλαν τις 3 κατσίκες στη σειρά σε φύλλο εργασίας, τις μέτρησαν και έγραψαν τον αριθμό 3.