Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Καλικάντζαροι!

Αυτές οι μέρες των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία εμφανίζονται κατά το δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου-6 Ιανουαρίου), που ''τα νερά είναι αβάφτιστα'', οι καλικάντζαροι. Βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, γιατί είναι άτακτοι και τους αρέσουν οι ζαβολιές.


Κι αφού μάθαμε πολλά γι' αυτούς και τις σκανταλιές τους, αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τα κατορθώματά τους...


Kόβουν το δέντρο που στηρίζει τη γη


ανακατεύει τα γλυκά δίπλα στο δέντρο

τρώνε όλα τα γλυκά

Κοιτάζει το δέντρο που κρατάει τη γη 

οι καλικάντζαροι κλέβουν τα γλυκά




οι καλικάντζαροί πριονίζουν το δέντρο της γης

Φυσάει τις χρωματιστές γραμμούλες από τα γλειφιτζούρια



Τα παιδιά άκουσαν το παραμύθι ¨Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι και έγινα και τα ίδια μικρά καλικαντζαράκια σκανταλιάρικα  αστεία και ζωηρά!!

 

'Όμως στα  μικρά μας καλικαντζαράκια  αρέσουν μόνο τα πράγματα που το όνομα τους αρχίζει από το γράμμα Κκ

Τους αρέσουν τα κάστανα , τα καρύδια, οι καραμέλες  και τα κεράσια,  να πίνουν κόκα- κόλα, καφέ, κακάο και καροτοχυμό, να φορούν κασκόλ και κίτρινες κάλτσες,να παίζουν με κούκλες και κομπολόγια, τους αρέσει το κόκκινο χρώμα , τους αρέσουν οι κότες, οι κροκόδειλοι και τα κοάλα, να ανεβαίνουν στα κεραμίδια και να χτυπούν με κουτάλια και καρφιά! 

















Ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά το γράμμα Κ κ μέσα από το βιντεάκι ¨Τρεις κοκαλιάρες καραμέλες"

Στη συνέχεια δόθηκε στα παιδιά να δούμε μια καρτέλα με αντικείμενα που το όνομα τους αρχίζει από Κ.κ και υπάρχουν στο σπίτι μας και να την παρατηρήσουν για ένα λεπτό!. Ακούστηκε ένα χριστουγεννιάτικο γρήγορο τραγούδι και τα παιδιά έπρεπε να φέρουν τα αντικείμενα που υπήρχαν στην καρτέλα. Νικητής αυτός που θα τα έφερνε όλα χωρίς να ξεχάσει κανένα.!

Στη συνέχει αφαιρούσαμε και ένα αντικείμενο από την καρτέλα και έπρεπε και τα ίδια τα παιδιά να αφαιρέσουν το αντικείμενο αυτό.. Τα κατάφεραν περιφημα.

Και ένα παιχνίδι αντιστοίχισης των σωστών εικόνων που έχουν σχέση με τις γιορτές των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς!!