Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Ιστορίες του Μάρτη....

 Έφτασε και ο Μάρτης ο πρώτος μήνας της άνοιξης! τον καλοσωρίζουμε φορώντας στα χέρια μας την ασπροκόκκινη κλωστή. Τι είναι όμως αυτή κλωστή και τι σημαίνει;

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Επίσης καλοσωρίζουμε την Ανοιξη με τα "χελιδονίσματα", τα κάλαντα της άνοιξης! 

Τα ακούμε και μας έρχονται στο νου μας πολλές όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες που αλλάζουν τη διάθεση μας









βάλαμε το κάθε χελιδόνι στη φωλιά του....(μαθηματικά)






Όμως ο καινούργιος μήνας μας δίνει την αφορμή να γνωρίσουμε το αρχικό του γράμμα το Μ,μ και την ιστορία της μικρής μαϊμούς!


βρίσκουμε πολλές λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα αυτό...















και να δημιουργήσουμε τη δικιά μας ιστορία για μια μικρή μαγισσούλα!!