Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Η Κοκκινοσκουφίτσα αλλιώς....... Μια διαφορετική προσέγγιση.

Το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας ήταν η αφορμή για πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο.
Αυτή τη φορά δώσαμε έμφαση στην ηρωίδα και στο ότι επέλεξε να πάει από το δρόμο του δάσους και παράκουσε τις εντολές της μαμάς της.. Έδωσε πληροφορίες στον ξένο- λύκο και αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα το κακό τέλος της γιαγιάς και της Κοκκινοσκουφίτσας.
Τα νήπια σε παιχνίδι μπήκαν στον ρόλο της Κοκκινοσκουφίτσας  και αποφάσισαν  μόνα τους να δώσουν άλλες απαντήσεις, αντιλαμβανόμενα ότι δίνοντας πληροφορίες στον άγνωστο λύκο, έχει το παραμύθι άσχημο τέλος για την ηρωίδα. 
Το παιχνίδι παίχτηκε πολλές φορές  και  μέχρι τα παιδιά να αρχίσουν να δίνουν επιθυμητές απαντήσεις. 





Έτσι, καταλήξαμε  ότι στον «ξένο-άγνωστο λύκο» δεν δίνουμε πληροφορίες και  λέμε όχι όταν προσπαθεί να μας ξεγελάσει.   Στο τέλος της συγκεκριμένης δράσης, δημιουργήσαμε ένα  παραλλαγμένο σύνθημα βασισμένο στο γνωστό τραγούδι ΠΕΡΠΑΤΩ ΠΕΡΠΑΤΩ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟN ΛΥΚΟ ΣΥΝΑΝΤΩ……… ΟΧΙ ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ!!! 
Σε χαρτί τα νήπια αποτύπωσαν το μεγάλο ΟΧΙ της ηρωίδας μας αφού προηγουμένως κάναμε μαθήματα σχεδίου για το πως θα σχεδιάσουμε ευκολα μια κοκκινοσκουφίτσα και ένα λύκο ακολουθώντας απλά βήματα  οπως αυτά...






Επίσης "προγραμματίσαμε" ένα παιδί- ήρωα του παραμυθιού  δίνοντας του εντολές πως να προχωρήσει, μπροστά, αριστερά, δεξιά, για να φτάσει στον προορισμό του....

Αντικείμενα και ήρωες του παραμυθιού μπήκαν σε σειρά με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχουν όλοι σε κάθε σειρά....


και είναι σίγουρο ότι η Κοκκινοσκουφίτσα μπορεί να μετρήσει και να κόψει 6 λουλουδάκια για τη γιαγιά της....