Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς!

Στα πλαίσια του προγράμματος για την ελληνική μυθολογία που πραγματοποιείται αυτόν τον καιρό στο Νηπιαγωγείο μας, το ενδιαφέρον των παιδιών έχει τραβήξει η ζωή των θεών του Ολύμπου.Έχουν φέρει στο νηπιαγωγείο πολλά βιβλία που αφορούν τους αρχαίους θεούς αλλά και ήρωες της ελληνικής μας μυθολογίας.Έτσι αποφασίσαμε να γνωρίσουμε έναν έναν τους θεούς και ξεκινήσαμε απο το θεό Ήφαιστο ο οποίος μας είναι ήδη γνωστός από το μύθο του Προμηθέα.
Λίγα λόγια για τον θεό Ήφαιστο:
Ο Ήφαιστος είναι ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας στηνελληνική μυθολογία. Ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Αυτό αναφέρεται στους ομηρικούς στίχους, τους οποίους ακολούθησαν οι μεταγενέστεροι συγγραφείς. Ωστόσο, ο Ησίοδος  παρουσιάζει τον θεό ως τέκνο της Ήρας και μόνο, που γεννήθηκε με παρθενογένεση, χωρίς τη συμμετοχή πατέρα.
Γεννήθηκε άσχημος και παραμορφωμένος, τόσο που η ίδια η μητέρα του, η Ήρα τον πέταξε από τον Όλυμπο  από τη ντροπή της. Ο θεός-βρέφος έπεσε στη θάλασσα, όπου τον περισυνέλεξαν η Θέτιδα και η Ευρυνόμη  οι οποίες τον ανέθρεψαν για εννέα χρόνια. Μόλις μεγάλωσε, ο θεός έστησε αμέσως το πρώτο του σιδηρουργείο στον βυθό του Αιγαίου σφυρηλατώντας εκεί όμορφα αντικείμενα για τις δύο αυτές θεότητες.
Μια μέρα, η Ήρα, ζηλεύοντας τα κοσμήματα της Θέτιδας, ρώτησε επίμονα τη Νηρηίδα για την προέλευσή τους και, όταν ανακάλυψε ότι τα είχε φιλοτεχνήσει ο γιος που η ίδια είχε περιφρονήσει, πήγε, τον πήρε μαζί της και τον ξανάφερε στο βουνό των θεών. Εκεί, του προσέφερε ένα σιδηρουργείο με 20 φυσερά και του έδωσε για σύζυγο την πανέμορφη Αφροδίτη
Τα παιδιά γνώρισαν το θεό μέσα από μια παρουσίαση με εικόνες του θεού, δραματοποίησαν στιγμές από τη ζωή του, ζωγράφισαν ότι τους έκανε εντύπωση από το μύθο και στο τέλος σε φύλλο εργασίας έπαιξαν με τα γράμματα του ονόματός του!

Και ένα παζλ με έναν πίνακα ζωγραφικής που παριστάνει τον Ήφαιστο στο σιδηρουργείο του, του Ντιέγκο Βελάσκεθ