Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Επίσκεψη στο σπήλαιο Αλιστράτης!

Σήμερα είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε το σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών κι εκεί οι υπεύθυνοι του σπηλαίου μας ξενάγησαν στο σπήλαιο το οποίο έχει γεωλογική ιστορία που εκτείνεται σε βάθος τριών εκατομμυρίων χρόνων.
Μετά την έξοδό μας από αυτό μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον πλούσιο διάκοσμο του σπηλαίου που πραγματικά αποτελεί ένα μνημείο-''θαύμα'' της φύσης.


Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται ''αψηφώντας'' τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου- που το κάνει μοναδικό στον ελληνικό χώρο- η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Το μήκος των διαδρόμων του φτάνει τα 3km. Ο επισκέψιμος διάδρομος έχει μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια. Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλ. νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση ''Πετρωτό''.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια