Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής !!

Tο έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού  την είχαν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.
Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

 Tα παιδιά του Νηπιαγωγείου έφτιαξαν την κυρά Σαρακοστή στολίζοντας την με όσπρια,ζυμαρικά και εικόνες από νηστίσιμα φαγητά




Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Παράσταση Καραγκιόζη!!

Το έργο "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός" παρακολούθησαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μαζί με τους μαθητές της πρώτης τάξης σήμερα από τον καραγκιοζοπαίχτη Θεοδόση Βογιατζή.Ο κ. Βογιατζής μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του Καραγκιόζη και του Θεάτρου Σκιών, τους έδειξε τις φιγούρες του Καραγκιόζη, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους και μετά την παράσταση τα παιδιά του έδωσαν το πιο δυνατό τους χειροκρότημα!



Χρόνια πολλά Ανατολή!!!

Την ονομαστική της εορτή γιόρτασε σήμερα με τους συμμαθητές της η Ανατολή! Η Ανατολή η οποία γιορτάζει  κανονικά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου-της Αγίας Ανατολής- κέρασε σήμερα την τάξη της γλυκά και όλοι της ευχηθήκαμε χρόνια πολλά και να χαίρεται πάντα το όμορφο όνομά της! Και μια και είναι η τελευταίες μέρες της Αποκριάς της αφιερώνουμε ένα αποκριάτικο τραγούδι για να το χορέψει!!!!


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μάσκες από χάρτινα πιάτα!

Μάσκες από χάρτινα πιάτα κατασκεύασαν τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου.Αφού πρώτα τις έβαψαν με τέμπερες, τις στόλισαν με διάφορα υλικά και τις φόρεσαν!


"Χάσκα" παραδοσιακό αποκριάτικο παιχνίδι!!


Το χάσκα, ο χάσκας σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας. είναι ένα Αποκριάτικο μακεδονίτικο έθιμο , όπου το βράδυ της Κυριακής πριν το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας, όλο το σόι μαζευόταν σ'ένα από τα συγγενικά σπίτια, για να πούνε " σ'χουριμένα ", να ζητήσουνε συγχώρεση από τους δικούς τους  και να αρχίσουνε με καθαρή την καρδιά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Μετά το φαγητό ακολουθούσε το χάσκα. Ολα τα παιδιά γύρω-γύρω και στη μέση ενας απ' τους θείους, με τον πλάστη στο χέρι (ο πλάστης, δουλεμένο ξύλο, με το οποίο οι νοικοκυρές άνοιγαν φύλλο πίτας, και οι μανάδες δοκίμαζαν την αντοχή του στον πισινό των παιδιών!), στη μια άκρη του πλάστη σχοινί δεμένο, στην άκρη του σχοινιού ένα αυγό βρασμένο ή ένα κομμάτι χαλβά, τυρί, ψωμί. Ο...χειριστής του πλάστη κατηύθυνε το σχοινί με το αυγό προς το ορθάνοιχτο στόμα κάθε παιδιού με τη σειρά. Έπρεπε να αρπάξουνε το αυγό με το στόμα χωρίς να χρησιμοποιήσουνε  τα χέρια.
Αυτό το παιχνίδι-ακολουθώντας την παράδοση- μας έπαιξε σήμερα στο νηπιαγωγείο μας ο κ. Ανέστης ,δάσκαλος του συσταγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου.Μόνο που στη άκρη του πλάστη δεν κρεμόταν αυγό αλλά μια καραμέλλα!! Τα παιδιά αν και δυσκολεύτηκαν να πιάσουν τη καραμέλλα τελικά με λίγη βοήθεια ..... τα κατάφεραν 

Κατασκευή χαρταετού!

Χθες επισκέφθηκε  μετά από πρόσκλησή μας το νηπιαγωγείο μας ο κ. Χάρης -πατέρας μαθήτριάς μας, της Χρυσούλας-και μας έδειξε πως φτιάχνεται ένας χαρταετός.Μας έφερε τα απαραίτητα καλάμια, σπάγγο, χαρτί και ξεκίνηκε η κατασκευή.....
Στην αρχή είναι μόνο 3 καλάμια....
Τα καλάμια δένονται με τη βοήθεια της Χρυσούλας......
Περνιέται και ο σπάγγος γύρω από τα καλάμια.....
Κόβεται και το χαρτί......
Το κολλάμε......
και σχεδόν έτοιμος ο χαρταετός.....
Σήμερα ο χαρταετός στολίστηκε από τα παιδιά,ο κ,Χάρης έβαλε και τη ουρά του χαρταετού και τώρα είναι έτοιμος να πετάξει όσο πιο ψηλά μπορεί...........

 

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι Χαρταετοί !!!

Σήμερα, τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία του χαρταετού. Παρατήρησαν σχήματα και χρώματα των χαρταετών μέσα από μια παρουσίαση έργων τέχνης , πλαισιωμένη με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη  "Χαρταετοί". Τέλος, στόλισε κάθε παιδί το δικό του χαρταετό.




Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Αποκιάτικες ζωγραφιές με το πρόγραμμα ζωγραφικής Tux paint!

Την Αποκριά και τους μασκαράδες ζωγράφισαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας  αλλά όχι σε χαρτί αλλά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή!Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ζωγραφικής Tux paint και με πολύ  φαντασία δημιούργησαν τα δικά τους ηλεκτρονικά έργα τέχνης!!



















Και λίγο από διάστημα!!




Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Το γράμμα Α,α!!

Αποκριές και  ευκαιρία για γνωριμία με το γράμμα Α,α . Τα παιδιά είδαν το βίντεο " Η αχτένιστη αγελάδα" από την εκπαιδευτική τηλεόραση και γνώρισαν το γράμμα Α, α μέσα από διαδραστικά παιχνίδια που υπάρχουν  για το γράμμα αυτό σε εκπαιδευτική σελίδα.




                                                   Για να παίξετε πατήστε εδω

 

Ομαδική εργασία " Το γαϊτανάκι"



Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τσικνοπέμπτη 2012!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και στο νηπιαγωγείο μας είχαμε γιορτή! Τα παιδιά μεταμφιέστηκαν σε εξωτικά πουλιά, κεράστηκαν πίτσες και έπαιξαν αποκριάτικα παιχνίδια! Το νηπιαγωγείο μας επισκέφτηκε μια συνάδερφος (συνταξιούχος) νηπιαγωγός η κ. Ελένη, η οποία έπαιξε μαζί μας αποκριάτικα παιχνίδια με μπαλόνια, κλόουν και μουσική! Μας έδειξε νέα παιχνίδια, αναπολώντας έτσι στιγμές με παιδικά γέλια και χαρές μέσα στη σχολική τάξη! Εμείς για να την ευχαριστήσουμε της χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς όπως το "γαϊτανάκι" και το "πως το τρίβουν το πιπέρι"!



Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το Γαϊτανάκι!!

Τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου γνώρισαν  το αποκριάτικο γαϊτανάκι. Το Γαϊτανάκι είναι από τα  λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς.
Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!
Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα.
Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο.
Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.
Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς.
Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια.
Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετος. 

Ετσι και μεις φτιάξαμε το δικό μας γαϊτανάκι, με πολύχρωμες κορδέλες, το χορέψαμε και στο τέλος το ζωγραφίσαμε!!!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Επίσκεψη της Σχολ. Τροχονόμου!

Η Σχολική Τροχονόμος κ. Βάσω δέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας να επισκεφθεί το Νηπιαγωγείο μας και να μας μιλήσει για τη δουλειά της!Ετσι λοιπόν σήμερα μας επισκέφθηκε έχοντας μαζί της τα σύνεργά της - το γιλέκο της και το σήμα του stop--και  δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.Τα παιδιά τη ρώτησαν αν είναι εύκολη η δουλειά της,τι ώρα έρχεται το πρωί,πως έγινε σχολική τροχονόμος, γιατί φοράει αυτό το κίτρινο γιλέκο,ποιό είναι το σήμα που κρατάει,αν τη σέβονται οι οδηγοί και υπακούν στις εντολές της. Η κυρία Βάσω απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, μας κέρασε γλυκά για να μας γλυκάνει και στο τέλος τα παιδιά της ζήτησαν να μας βοηθήσει να περάσουμε τον κεντρικό δρόμο έξω από το σχολείο μας πράγμα και το οποίο έκανε!



Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Καλώς το καρναβάλι.......

Ήρθε κι η Αποκριά και το Νηπιαγωγείο μας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τους αποκριάτικους ρυθμούς!! Και οι πρώτοι κλόουν στόλισαν τις τάξεις μας!!




Αριθμός 4!!

Οι μικροί ποιητές μας έγραψαν δικά τους ποιηματάκια για τον αριθμό 4!!Μέτρησαν, έγραψαν τον αρθμό 4 και έφτιαξαν τα δικά τους αυτοσχέδια ποιήματα! Και αποτύπωσαν αυτά που έλεγαν τα ποιηματάκια σε φύλλο εργασίας!
4 συννεφάκια
 μα ποια συννεφάκια
4 συννεφάκια
που τρέχουν σαν αλογάκια

4 παιδάκια
Μα ποια παιδάκια
4 παιδάκια
Που κάνουν ποδηλατάκια

4 καραβάκια
Μα ποια  καραβάκια
4 καραβάκια
Που πάνε ταξιδάκια

4 καμήλες
Μα ποιες καμήλες
4 καμήλες
Που είναι φίλες

4 γατάκια
Μα ποια γατάκια
4 γατάκια
Που τρώνε ψαράκια

4 αυτοκίνητα
Μα ποια αυτοκίνητα
4 αυτοκίνητα
Που τρέχουν με ταχύτητα

4 λουλουδάκια
Μα ποια λουλουδάκια
4 λουλουδάκια
Που έχουν μελισσάκια






Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Προς την κ. Σχολική Τροχονόμο............

Την Σχολική Τχοχονόμο  κ. Βάσω αποφάσισαν τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου να καλέσουν να μας επισκεφτεί στα πλαίσια του προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής που ασχολείται το Νηπιαγωγείο  μας. Η κυρία Βασω - μητέρα μιας μαθήτριάς μας, της Ευαγγελιας- είναι ένα πολύ γνωστό και οικείο πρόσωπο στα παιδιά τα οποία την βλέπουν καθημερινά. Μετά από συζήτηση και αφού τα παιδιά δώσανε τις ιδέες τους για το ποιές λέξεις θα χρησιμοποιήσουμε για να συντάξουμε το κείμενο της πρόσκλησης,η πρόσκληση ετοιμάστηκε  και στάλθηκε με την ταχυδρόμο......Ευαγγελία , η οποία υποσχέθηκε να μας φέρει και την απάντηση.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Περπατάω στη πόλη!!

Και τα παιδιά  μαθαίνουν να περπατάνε στη πόλη..........τραγουδιστά


Κυκλοφοριακής αγωγής συνέχεια!!

Μετά την εκμάθηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας για πεζούς βγήκαμε έξω από την αυλή του σχολείου και ασκηθήκαμε στη διέλευση του δρόμου. Προσέξαμε πώς στεκόμαστε στο πεζοδρόμιο, πώς ελέγχουμε το δρόμο, πώς ακούμε και βλέπουμε συνεχώς και τέλος πώς διασχίζουμε  ένα δρόμο με φανάρια ή χωρίς αυτά! Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε όμως  στα στοιχεία που βοηθούν ένα πεζό να είναι ορατός τη νύχτα.(φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα,ανακλαστικά) Και για του λόγου το αληθές φτιάξαμε την παρακάτω κατασκευή.
Το μαύρο ανθρωπάκι δεν ξαχώρίζει πάνω στο μαύρο χαρτόνι!

Προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα!!
 
 

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το γράμμα Γ,γ!!

Το μικρό ανθρωπάκι ο Γρηγόρης μας έδωσε την αφορμή να γνωρίσουμε το γραμμα Γ,γ.Είδαμε την ιστορία του "Γουρλομάτη γάιδαρου", βρήκαμε κι άλλες λέξεις από Γ,γ, τις ηχογραφίσαμε και στο τέλος τις ζωγραφίσαμε σε φύλλο εργασίας.

Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης!

Τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου γνωρίστηκαν με τα δυο ανθρωπάκια που μας βοηθάνε να κυκλοφορήσουμε στους δτόμους, το Σταμάτη και το Γρηγόρη. Αφού έμαθαν για το πώς έφτασαν στην πόλη από μια ιστορία της Γαλάτειας Σουρέλη και το τί μας λέει το καθένα όταν το βλέπουμε, στο τέλος κατασκεύασαν και το δικό τους Σταμάτη και Γρηγόρη!