Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη μέρα στο σχολείο!

Τα περισσότερα παιδιά ακούν με χαρά την είδηση ότι θα πάνε στο σχολείο, καθώς ανυπομονούν να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να διαβάζουν και να έρθουν σε επαφή με νέα πράγματα και ενδιαφέροντα.
Όμως, για κάποιους μικρούς μας φίλους, η είσοδος στο σχολείο είναι μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Και αυτό συμβαίνει γιατί από την ώρα που περνούν το κατώφλι του σχολικού κτιρίου, ανοίγουν ένα "παράθυρο" σε έναν νέο κόσμο με περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις. Μαθαίνουν από νωρίς τα "πρέπει" και τα "μη". Παράλληλα, οι απαιτήσεις αυτού του νέου περιβάλλοντος είναι πολλές και το παιδί πρέπει να μάθει να ανταποκρίνεται γρήγορα για να αφομοιωθεί από το σύνολο και να μη απομονωθεί. Τα παιδιά βρίσκουν αυτή τη "νέα ζωή" πιο δύσκολη και πιο δυσάρεστη, γεγονός που τα κάνει να συμπεριφέρονται περίεργα. Τις πρώτες μέρες του σχολείου, είναι θλιμμένα, δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι και αρνούνται να πάνε στο σχολείο. Εξαιτίας αυτής της άρνησης, πολλές φορές συναντάμε πιο έντονα παθολογικά συμπτώματα, όπως τάση για εμετό, πόνο στο στομάχι, ζαλάδα κ.α.
Ο φόβος του αποχωρισμού και το άγχος της πρωτιάς είναι οι κυριότερες πηγές της αρνητικής συμπεριφοράς των παιδιών τις πρώτες μέρες του σχολείου. Το παιδί πρέπει να αποχωριστεί την οικογενειακή θαλμπωρή και την ασφάλεια του σπιτιού για αρκετές ώρες της ημέρας, να ενταχθεί και να αφομοιωθεί πλήρως από το νέο του περιβάλλον καθώς και να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει σε απόδοση τους συμμαθητές του. Έτσι, νοιώθει έντονα το άγχος του αποχωρισμού, το οποίο οφείλεται στο φόβο ότι θα χάσει την φροντίδα και την προστασία που του παρέχεται, μέχρι τότε, από την οικογένεια του.

Οι ειδικοί προτείνουν: 
 1. Μιλήστε στο παιδί σας για την πρώτη μέρα στο σχολείο ώστε να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες. Ενημερώστε το για τις δραστηριότητες που θα έχει εκεί, για το διάλειμμα, το παιχνίδι, για τη δασκάλα και για τα άλλα παιδιά που θα βρίσκονται εκεί σε έναν όμορφο χώρο, όπου έχει να μάθει πολλά.( Η δουλειά του παιδιού είναι να είναι μαθητής και η δουλειά των γονέων είναι να πηγαίνουν στην εργασία τους.)
2. Βοηθήστε το να προσαρμοστεί, γνωρίζοντας μαζί του άλλους υποψήφιους συμμαθητές του. Σε μια βόλτα στο σχολείο μπορεί να συναντήσετε κι άλλες μητέρες ή ακόμη και στην παιδική χαρά της γειτονιάς σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γνωριστεί μαζί τους, ώστε να έχει τουλάχιστον μερικά γνώριμα πρόσωπα τις πρώτες μέρες στην τάξη.
3. Να ψωνίσετε μαζί το σχολικό εξοπλισμό, να ετοιμάσετε μαζί με το παιδί τα πράγματα που θα παίρνει μαζί του στο σχολείο, να διαλέγετε τα ρούχα που θα φορέσει, να το
ενθαρρύνετε να παίρνει μαζί του κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο από το σπίτι.
4. Όταν τις πρώτες μέρες, το παιδί ξεκινάει για το σχολείο κλαίγοντας, καθησυχάστε το, διαβεβαιώστε το για την αγάπη σας και ότι θα επιστρέψετε να  το πάρετε σύντομα, χωρίς να κάνετε θέμα το γεγονός ότι το παιδί κλαίει. Να το αποχαιρετίσετε με αποφασιστικότητα, δείχνοντάς του ότι εμπιστεύεστε την ικανότητά του να  αντιμετωπίσει την κατάσταση.( Όταν το παιδί κλαίει πολύ, καλό είναι οι γονείς να απομακρυνθούν, αντί να παραμείνουν προσπαθώντας να το ηρεμήσουν, γιατί έτσι το πρόβλημα εντείνεται.)
5. Όταν το παιδί διαμαρτύρεται για σωματικούς πόνους,  θα πρέπει να ακούσετε το παιδί με προσοχή, να το καθησυχάσετε, να μετριάσετε την ανησυχία του και να
του πείτε ότι θα πάει στο σχολείο.
6. Το σημαντικότερο είναι  να είστε αποφασισμένοι ότι ήρθε η ώρα να πάει το παιδί σας στο σχολείο, να το εμπιστευτείτε ότι θα τα καταφέρει, να αναγνωρίσετε και να ελέγξετε το δικό σας άγχος και να εμπιστευτείτε και τον εαυτό σας ότι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα. Πρέπει να θυμόσαστε ότι ο αποχωρισμός είναι απαραίτητος και βοηθάει το παιδί να μεγαλώσει και  εσάς τους ίδιους να προχωρήσετε στη ζωή σας ανεξάρτητα από τα παιδιά σας.
 Συνήθως αυτά βοηθάνε το παιδί να πάει σχολείο χωρίς ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα και αντιδράσεις.