Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η αλλαγή των εποχών- Ο μύθος της Περσεφόνης

Τα παιδιά του 5ου Νηπιαγωγείου γνώρισαν μέσα από το μύθο της Περσεφόνης και της Δήμητρας το πώς εξηγούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την αλλαγή των εποχών!
Με λίγα λόγια ο μύθος είναι ο εξής: 
"Θεά της γεωργίας και προστάτιδα της γης ήταν η Δήμητρα,κόρη του Κρόνου και της Ρέας, αδερφή του Δία. Δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργεια του σιταριού.Γι' αυτό και τα σιτηρά λέγονται και δημητριακά. Όμως ο άρχοντας του Άδη, ο Πλούτωνας άρπαξε την κόρη της Δήμητρας, την Περσεφόνη και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Απαρηγόρητη η Δήμητρα, καταράστηκε τη γη να μην καρποφορήσει. Τα φυτά ξεράθηκαν και οι άνθρωποι κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα. Ο Δίας τότε παρακάλεσε τον Πλούτωνα να επιστρέψει την Περσεφόνη στη Δήμητρα.  Εκείνος ήταν αμετάπειστος. Ο Δίας βρήκε την εξής λύση: το μισό χρόνο η Περσεφόνη θα έμενε στον Κάτω Κόσμο και τον άλλο μισό χρόνο θα ανέβαινε στη γη, κοντά στη μητέρα της. Με το μύθο αυτό εξηγούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την εναλλαγή των εποχών. Οι βροχές του χειμώνα είναι τα δάκρυα της Δήμητρας, ενώ το καλοκαίρι, όταν η γη καρποφορεί, η Περσεφόνη βρίσκεται κοντά στη μητέρα της."
Τα παιδιά δραματοποίησαν το μύθο,είδαν ένα βίντεο με την αρπαγή της Περσεφόνης σε κινούμενα σχέδια,ζωγράφισαν την αρπαγή της Περσεφόνης όπως την φαντάστηκαν  και επίσης αποτύπωσαν στο χαρτί πώς θα ήταν η φύση όταν η Περσεφόνη βρισκόταν στον κάτω Κόσμο και πως θα ήταν όταν η Περσεφόνη βρισκόταν με τη μητέρα της!Όμως  αυτά πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την αλλαγή των εποχών. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στα παιδιά ποια είναι η πραγματική αιτία της αλλαγής των εποχών.και οτι αυτή η εναλλαγή οφείλεται στη θέση του ήλιου και στη κίνηση της γης. Βλέποντας ένα μικρό βιντεάκι με την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο και παίζοντας με την υδρόγειο σφαίρα πήραν μια μικρή ιδέα για το πως εναλλάσονται οι εποχές και συμβαίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα στη φύση γύρω μας!