Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Σκουπίδια....... χρήσιμα!!

 Ο Στέλιος έφερε προχθές στο νηπιαγωγείο ένα καραβάκι που κατασκεύασε με τ' αδέρλφια του από πλαστικό μπουκάλι
 
Επίσης σακούλες με άχρηστα υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μας έφερε πριν καιρό ο Γιάννης με τη μαμά του. Αφού έμειναν το προηγούμενο διάστημα αναξιοποίητα ήρθε ο καιρός να τα αξιοποιήσουμε!

Συζητώντας με τα παιδιά τι θα μπορούσαμε να τα κάνουμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα μας ήταν χρήσιμα στις κατασκευές μας και ότι θα μπορούσαμε να τα πετάξουμε στον κάδο της  ανακύκλωσης. Από τα νήπια άλλα γνώριζαν τους κάδους ανακύκλωσης, άλλα το σήμα της ανακύκλωσης, μερικά  τα υλικά που μπορούμε να ρίξουμε στους κάδους και κάποια τί σημαίνει ανακύκλωση.

Έτσι αποφασίσαμε ότι θέλουμε να μάθουμε και άλλα πράγματα για την διαδικασία της ανακύκλωσης και γιατί είναι τόσο χρήσιμη στης ζωή μας.
Φτιάξαμε μια λίστα με το τί θα θέλαμε να μάθουμε όπως..
Που πάνε τα σκουπίδια  μετά από τους κάδους;
Ποιά υλικά μπορούμε να πετάξουμε μέσα σε αυτούς;
Υπάρχουν παντού κάδοι ανακύκλωσης;
Γιατι χρειάζεται η ανακύκλωση;
Που βρίσκεται το σήμα της ανακύκλωσης;
 Οι ερωτήσεις πολλές αλλά πως θα βρούμε τις απαντήσεις; Σχεδιάσαμε λοιπόν ένα ιστόγραμμα  για κάθε τμήμα με δράσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε έτσι ώστε να απαντηθούν οι ερωτήσεις μας και να μάθουμε  όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε για την ανακύκλωση!


και ξεκινάμε να εξερευνήσουμε τη γειτονιά μας και να παρατηρήσουμε αν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης ! Και φυσικά υπάρχει κάδος έξω από το σχολείο μας! Τον παρατηρούμε, διαβάζουμε τι λέει έξω από αυτόν και μαντεύουμε το περιεχόμενο του!

 Εκείνη την ώρα η κυρία Μαρία η καθαρίστρια του Σχολείου μας ήρθε στον κάδο για να πετάξει σκουπίδια και μας έλυσε κάποιες απορίες...τι σκουπίδια πετάει και για ποιο λόγο δεν τα πετάει στον κάδο της ανακύκλωσης;
Για καλή μας τύχη την ώρα που είμαστε έξω και παρατηρούμε τους κάδους σκουπιδιών μας συναντάει ο κύριος Μίλτος, γονέας περσινών μαθητών μας ο οποίος εργάζεται στον τομέα  καθαριότητας  του Δήμου Σερρών και προσφέρεται να έρθει στην τάξη και να μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την διαδικασία του μαζέματος των σκουπιδιών
 Μας μίλησε για την ανακύκλωση, για την χωματερή και μας πρότεινε να επισκεφτούμε το ''Πράσινο Σημείο'' της πόλης μας όπου εκεί γίνεται η διαλογή από υπαλλήλους του Δήμου, των ανακυκλώσιμων υλικών.
Την επόμενη μέρα αναλάβαμε δράση και κάποια παιδιά ρώτησαν τους γονείς τους και έφεραν πληροφορίες σχετικές με το θέμα μας, και άλλα παιδιά έφεραν...

 Επιτραπέζιο παιχνίδι και πλαστικό κουβαδάκι

Βιβλία, συσκευασίες και ένα παιχνίδι-σκουπιδιάρικο
Αποφασίσαμε να μετατρέψουμε τα κεσεδάκια γιαουρτιών σε γλαστράκια, στα οποία θα φυτέψουμε βολβούς κρεμμυδιών...

που έφερε ο Στέργιος στο νηπιαγωγείο
Και λίγα μαθηματικά!!! με πλαστικά καπάκια που μαζεύουν τα παιδιά  του Δημ. Σχολείου τα οποία και δανειστήκαμε...