Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Αντίο Φλεβάρη!!

Τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου σήμερα και ο μήνας αυτός μας αποχαιρετά με χιόνια και κρύο! Οι μέρες του λιγότερες από κάθε άλλο μήνα και η ονομασία του γνωστή σε όλους ¨Κουτσοφλέβαρος" Αλλά γιατί άραγε;
Η παράδοση θέλει τον Φεβρουάριο να δάνεισε 2 μέρες στον Μάρτη  όπως μπορούμε να διαβάσουμε στο διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα "Ο Κουτσοφλέβαρος"
την οποία μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ


Τα νήπια άκουσαν το παρακάτω ποίημα που βασίζεται στην ιστορία του Μάρτη και της γριάς....
O Μάρτης και η γριά
Μια φορά κι ένα καιρό
σε πανύψηλο βουνό
μια περήφανη γριά
έβοσκε τριάντα αρνιά.

Το Μάρτη κοροϊδεύει.
Και τ' αρνάκια της χαϊδεύει.
«Μάρτη» γδάρτη και κακέ παλουκοκαύτη
τ' αρνιά μου ξεχειμώνιασα
και καθόλου δεν σε λόγιασα».

Ο Μάρτης βιαστικά
Τον Φλεβάρη ικετεύει
και του λέγει σιγανά
«Η γριά με κοροϊδεύει!

Σε παρακαλώ πολύ,
Δάνεισέ μου δυό μερούλες
να σκορπίσω στη στιγμή
χιόνια σ' όλες τις ραχούλες,
να παγώσω τη γριά
και όλα της τ' αρνιά.

Ο Φλεβάρης ο κουτός
δυο μερούλες του δανείζει,
κι απόμεινε «Κουτσός»
στους δρόμους να γυρίζει.

«Κουτσοφλέβαρο» τόνε φωνάζουν
την καρδούλα του σπαράζουν

 και το είδαν με εικόνες στο παρακάτω βιντεάκι...



δραματοποίησαν τη ιστορία..
Ο αποκριάτικος Φλεβάρης και ο ανοιξιάτικος Μάρτης
Η γριά με τα αρνάκια της
Δανεισέ μου 2 μερούλες.....

Κουτσοφλέβαρο τονε φωνάζουν την καρδούλα του σπαράζουν...
Επεξεργαστήκαμε το ποίημα και βρήκαμε τα επίθετα που αναφέρονται στο Φλεβάρη, στον Μάρτη, στη γριά, στο βουνό, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι είναι τα επίθετα και που τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ομιλία. Βρήκαμε και μεις και άλλα επίθετα που ταιριάζουν στα ουσιαστικά του ποιήματός μας αλλά βρήκαμε και πολλά επίθετα που ταιριάζουν στον καθένα από μας!!






Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ταχυδρόμος!!!

Μιά επίσκεψη δεχτήκαμε σήμερα στο νηπιαγωγείο μας! Ο κ. Κώστας ο ταχυδρόμος της περιοχής μας έφτασε με την τσάντα του για να παραδώσει γράμματα στο νηπιαγωγείο μας και στο Δημοτικό Σχολείο. Εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε κάποια πράγματα που μας ενδιέφεραν σχετικά με τα γράμματα και τα ταχυδρομεία!. Οι απορίες των παιδιών πολλές και ο κ Κώστας με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να μας απαντήσει.
Πρώτα πρώτα μας έδειξε την τσάντα που κουβαλούσε, το σήμα που είχε έξω από αυτή αλλά και τι περιείχε μέσα....
Μας μίλησε για τις δυσκολίες της δουλειάς του, το μέσο με το οποίο ήρθε στο νηπιαγωγείο μας και εμείς  βρήκαμε την ευκαιρία να του δώσουμε να μας ταχυδρομήσει τα γράμματα που ετοιμάσαμε για τους γονείς μας και μας εξήγησε την διαδρομή που θα ακολουθήσουν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους...




Xρόνια πολλά Ευαγγελία!

Η μικρή μας Ευαγγελία γιόρτασε μαζί μας σήμερα τα πέμπτα της γενέθλιά στο νηπιαγωγείο. Έφερε τα κεράσματά της κι εμείς της δώσαμε τις πιο γλυκιές ευχές μας και της χαρίσαμε ένα βιβλίο με ζωγραφιές για να θυμάται αυτή την όμορφη μέρα. Ευαγγελία  σου ευχόμαστε  να ζήσεις, να έχεις τύχη και να είσαι πάντα χαρούμενη!Καλή πρόοδο και να σε χαίρεται η οικογένειά σου!!
Της αφιερώνουμε κι ένα επεισόδιο με τους αγαπημένους της ήρωες

Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή!

Επιστολή για τους γονείς
«Εκπαιδευτικοί και γονείς στην πρώτη γραμμή για την   σωτηρία του δημόσιου σχολείου»
Αγαπητοί γονείς,
Τις τελευταίες μέρες ζούμε το θέατρο του παραλόγου με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη για την υποχρεωτικότητα ενός επιπλέον έτους στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Επειδή η παραπληροφόρηση από φορείς παντελώς άσχετους με την εκπαίδευση καλά κρατεί, ενημερωθείτε για το τι κρύβεται πίσω από την σφοδρή αντίδραση των ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) – ΠΟΣΙΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών) - ΠΟΕ-ΟΤΑ  (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) – ΣΒΕ (Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας) – ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών).
Αυτήν την στιγμή ολόκληρη η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παλεύει για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην χώρα μας. Δήμαρχοι, και οικονομικά συμφέροντα θέλουν το δημόσιο σχολείο στα χέρια τους. Εδώ και καιρό με ανακοινώσεις και αποφάσεις συνεδρίων επιμένουν πως θα πρέπει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση να περάσει στους δήμους. Γιατί; Γιατί γι' αυτούς η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα. Φαντάζονται το σχολείο να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αφήνοντας κέρδη στα ταμεία τους. Οι πελάτες είναι οι γονείς, που για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία, θα πρέπει να βάλλουν το χέρι στην τσέπη. Ότι γίνεται τώρα με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.
Χρησιμοποιούν τον κλάδο των βρεφονηπιοκόμων απειλώντας τους πως αν εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο, θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί και θα χάσουν την δουλειά τους.
Αυτό δεν είναι αλήθεια!

Χιλιάδες παιδιά κάτω των τεσσάρων χρονών μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως τα 4 που οι γονείς τους αναγκάζονται να τα στείλουν σε ιδιωτικούς.
Λασπολογούν κατηγορώντας το δημόσιο νηπιαγωγείο και την δουλειά των νηπιαγωγών ως επικίνδυνη για το μορφωτικό μέλλον των παιδιών. Θα μιλήσουμε απλά χωρίς να αναφερθούμε εδώ στα επιστημονικά δεδομένα και στον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο νηπιαγωγείο, δεν θ' αναφερθούμε στα αναλυτικά προγράμματα ούτε στις υψηλού επιπέδου σπουδές των νηπιαγωγών, τις συνεχείς επιμορφώσεις και την μεγάλη εργασιακή τους εμπειρία. Θα αναφερθούμε μόνο στην δική σας εμπειρία από την επαφή σας με το δημόσιο νηπιαγωγείο.

Εσείς είδατε και βλέπετε τον τρόπο που δουλεύουμε, την εξέλιξη των παιδιών σας και πώς αυτό το σχολείο δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό και την καρδιά τους. Εμείς από την πλευρά μας παρατηρούμε πώς ένα παιδί που έρχεται στα  4 χρόνια του στο νηπιαγωγείο,  προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και ομαλά σε σχέση με εκείνο που έρχεται στα 5 και πρέπει να καλύψει  τη διαφορά με τα παιδιά που  φοιτούν για δυο χρόνια. 

Αυτό συμβαίνει διότι:
  •  Επωφελείται νωρίτερα από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του νηπιαγωγείου.
  • Καλλιεργείται στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς καθυστέρηση η αντίληψη και η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών
  • Η συγκρότηση της σκέψης του και η άσκηση της προσοχής του καλλιεργούνται συστηματικά και οργανωμένα για μεγαλύτερο διάστημα και σε μεγαλύτερο βαθμό. 
  • Στον παιδικό σταθμό δεν έχει την ευκαιρία να συγχρωτίζεται και να αλληλεπιδρά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κερδίζοντας νοητικά και συναισθηματικά από αυτήν την επικοινωνία.
  • Στο Νηπιαγωγείο το παιδί  εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του δημόσιου νηπιαγωγείου (ΑΠΠΣ-ΔΕΠΣ) συνθήκη η οποία λείπει από τη φοίτηση στον Παιδικό σταθμό.
Να μην ξεχάσουμε πως η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης,  έχει τεράστια σημασία για την κατάλληλη προετοιμασία και την ομαλή μετάβαση στην Α Δημοτικού. Εξασφαλίζει επίσης την εξομάλυνση των ανισοτήτων και λειτουργεί αντισταθμιστικά για παιδιά που προέρχονται από ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.
Όσο για το ωράριο, για τους εργαζόμενους γονείς, υπάρχει το ολοήμερο νηπιαγωγείο που σχολάει στις 4.00μ.μ.
Ο αγώνας που δίνεται τώρα είναι κρίσιμος και καθοριστικός για την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Ας στηρίξουμε όλοι το δημόσιο σχολείο για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.




Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αλληλογραφία!

Ένας φάκελος έφτασε στο νηπιαγωγείο μας και αυτό έγινε αφορμή να γνωρίσουμε ακόμη ένα μέσο επικοινωνίας - το γράμμα. Η έκπληξη και η χαρά μας μεγάλη, όταν τον ανοίξαμε και είδαμε την κάρτα που μας είχε στείλει από τη Σουηδία μια μαθήτριά μας που είχε ταξιδέψει εκεί  τις προηγούμενες μέρες.Μάθαμε καινούργιες λέξεις - αποστολέας, παραλήπτης, ΕΛΤΑ, ταχυδρόμος, ταχυδρομικό κουτί κ.α.
Τις προηγούμενες μέρες επίσης δυο μαθητές μας έφεραν να δούμε τον φάκελο και την κάρτα που έλαβαν από τα ξωτικά του Αη Βασίλη
Γνωρίσαμε κι άλλα είδη αλληλογραφίας...
Είδαμε συλλεκτικούς φακέλους των ΕΛΤΑ...
Μάθαμε για τον φιλοτελισμό..
 
Αποφασίσαμε να στείλουμε κι εμείς γράμματα στους γονείς μας κι αφού εφοδιαστήκαμε με τα απαραίτητα, φακέλους και γραμματόσημα, πιάσαμε δουλειά...

...και έτοιμα για αποστολή....


Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Περιμένοντας το Πάσχα...

Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής είναι από τα πιο παλιά έθιμα του τόπου μας.
Η κυρά – Σαρακοστή είναι ένα ιδιότυπο…ημερολόγιο, φτιαγμένο από ζυμάρι, που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Απεικονίζεται ως γυναίκα, με σταυρωμένα χέρια επειδή προσεύχεται, δίχως στόμα γιατί νηστεύει, και με επτά πόδια, που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας μέχρι το Πάσχα. Όπως προέβλεπε το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι, το οποίο έκρυβαν άλλοτε μέσα σε ένα ξερό σύκο κι άλλοτε στο ψωμί της Ανάστασης. Και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!

Έτσι και μεις όπως κάθε χρόνο κατασκευάσαμε τη δική μας Σαρακοστή για να μετράμε το χρόνο μέχρι το Πάσχα.

Και μας δόθηκε η ευκαιρία να μετρήσουμε και να κάνουμε μαθηματικά παιχνίδια με τον αριθμό 7..

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!!

Ο πίνακας του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου "Το τραπέζι της καθαράς Δευτέρας"μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για την Καθαρά Δευτέρα,τις συνήθεις των ανθρώπων την μέρα αυτή, γιατί έχει αυτή την ονομασία,τα νηστίσιμα και τα αρτύσιμα φαγητά.
Μέσα από μια παρουσίαση εικόνων γνώρισαν τα σαρακοστιανά και αρτύσιμα φαγητά, έπαιξαν με τις λέξεις τους...



έφτιαξαν το δικό τους σαρακοστιανό τραπέζι....







και ένα παζλ.....

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αποκριάτικες εκδηλώσεις!!

Για να ενημερώσουμε τους γονείς των νηπίων μας για την ώρα και την ημέρα των αποκριάτικων εκδηλώσεων μας κατασκευάσαμε μια αφίσα αφού προηγουμένως είδαμε διαφόρων τύπων αφίσες με αποκριάτικο αλλά και άλλου είδους περιεχόμενο. Οι εκδηλώσεις αυτές  ήταν αφορμή να γνωρίσουμε ακόμα ένα μέσο επικοινωνίας, την αφίσα .







Μάσκες και ...μασκαράδες!!

Η μάσκα αναπόσπαστο στοιχείο του καρναβαλιού έχει κι αυτή την ιστορία της από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Μέσα από μια παρουσίαση εικόνων τα παιδιά είδαν μάσκες απαραίτητες στην καθημερινή ζωή ορισμένων ανθρώπων ( του δύτη, του μελισσοκόμου, του γιατρού, του αστροναύτη, μάσκα για  τον ύπνο, μάσκα ομορφιάς),  μάσκες σούπερ ηρώων (μπάτμαν, ζορό,) αλλά και μάσκες από την Αφρική, την Αμερική, μάσκες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στο θέατρο (προσωπεία).
Τα παιδιά μίλησαν για τις δικές τους μάσκες στις αποκριάτικες στολές τους και ένα πατρόν μάσκας τους έδωσε την αφορμή να ζωγραφίσουν τους δικούς τους μασκαράδες!!


Οι μάσκες έδωσαν αφορμή ακόμα και για μαθηματικά παιχνίδια!
 Μοιράζω τις μάσκες , κάποιος να πάρει περισσότερες και άλλος λιγότερες, αλλά μοιράζω τις μάσκες και σε όσους φίλους μου θέλω και δίνω στον καθένας όσες εγώ θέλω!!






Και αφου μιλάμε για μάσκες, πρόσωπα και προσωπεία ας δούμε και πίνακες ενός μεγάλου ζωγράφου του Πάμπλο Πικάσο όπου απεικονίζονται πρόσωπα παράξενα, αστεία και περίεργα!!



και αφήνοντας τη φαντασία μας ελεύθερη φτιάχνουμε τις δικές μας περίεργες, αστείες και παράξενες μάσκες σαν τα πρόσωπα του Πικάσο!!

κ