Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Διπλή γιορτή!

Διπλή γιορτή σήμερα ! Γιορτάζει η πατρίδα μας αλλά και η Εκκλησία μας.
 Σαν σήμερα ανήγγειλε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα.
Την ημέρα αυτή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην παρθένο Μαρία και της ανήγγειλε οτι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου τον Ιησού Χριστό. και όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πως ήταν δυνατόν να συλλάβει χωρίς άντρα ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι "το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει". Τότε η Μαρία του απάντησε ταπεινά "Ιδού λοιπόν η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα του Κυρίου"
Την ημέρα αυτή του Ευαγγελισμού γιορτάζει και  η εκκλησία της ενορίας του νηπιαγωγείου μας, η Ευαγγελίστρια

Αν βρισκόμασταν στο νηπιαγωγείο σίγουρα θα την επισκεπτόμασταν. Η εκκλησία αυτή συνδέεται στενά και με ένα Σερραίο ήρωα τον Καπετάν Μητρούση.που έδρασε κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και του οποίου ο ανδριάντας βρίσκεται κοντά στην εκκλησία.

 Η ιστορία μας λέει ότι ο Καπετάν Μητρούσης  κλεισμένος με τα παλικάρια του στο καμπαναριό της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας έδωσε μάχη με τους Τούρκους που τον είχαν περικυκλώσει.


Πολέμησε  χωρίς να δειλιάσει  για αρκετές ώρες ώσπου στο τέλος  όταν τελειώσαν οι σφαίρες τους ο καπετάν Μητρούσης αυτοκτόνησε με μαχαίρι για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. 
Η ιστορία του Μητρούση Γκογκολάκη από το χωριο Χόμονδος (σημερινό Μητρούσι) έγινε τραγούδι και διηγήται τις τελευταίες του στιγμές όπου κλεισμένος στο καμπαναριό της Ευαγγελίστριας  δίνει τον αγώνα του περικυκλωμένος από τους Τούρκους.

Μητρούσης Καπετάνιος Θεόν παρακαλεί, 
να εμπεί μες στα Σέρρας να σύρει το σπαθί. 
Ωφ! Αμάν! Να σύρει το σπαθί. 

Ακόμα δεν εμπήκε, τον επροδώσανε, 
«αλί αλά» φωνάζαν, τον εκυκλώσανε. 
Ωφ! Αμάν! Τον εκυκλώσανε. 

Μητρούσης καπετάνιος με πέντε έξ παιδιά,
μες απ’ τη βαγγελίστρα ρίχνει στα σκυλιά.
Ωφ! Αμάν! Ρίχνει στα σκυλιά.

Σαν τ’ άκουσαν οι Τούρκοι, τρέχουν όλοι μαζί,
Μητρούση για να πιάσουν και να παραδοθεί.
Ωφ! Αμάν! Και να παραδοθεί.

«Κάνε τεσλίμ Μητρούση, για να γλιτώσετε,
θα κάψουμε τα Σέρρας, για πέντε έξ παιδιά.
Ωφ! Αμάν! Για πέντε έξ παιδιά».

Μητρούσης Καπετάνιος τεσλίμ δε γίνεται,
το αίμα του το χύνει, δεν παραδίνεται.
Ωφ! Αμάν! Δεν παραδίνεται.Μετα από όλα αυτά μπορείτε να βρείτε ποιες εικόνες ταιριάζουν με την γιορτή της 25ης Μαρτίου!!
Χρόνια πολλά σε όλους μας και ας ελπίσουμε του χρόνου η γιορτή της 25ης Μαρτίου να γίνει στο νηπιαγωγείο μας με όλη τη λαμπρότητα που της ταιριάζει!!