Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Αφιέρωμα στη μέρα παιδικού βιβλίου!

Η 2η μέρα του Απρίλη είναι παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου! Και με αφορμή αυτή τη μέρα μιλήσαμε για τα βιβλία, για το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, την μορφή που έχουν, πού τα βρίσκουμε, τι μας προσφέρουν, τους συγγραφείς, τους αναγνώστες κλπ...

Τα παιδιά μας έδειξαν το αγαπημένο τους βιβλίο, μίλησαν για το περιεχόμενο της ιστορίας, εξήγησαν γιατί είναι το αγαπημένο τους και τέλος το ζωγράφισαν και έγραψαν τον τίτλο του. Παρακάτω βλέπουμε τις αφίσες με τις ζωγραφιές τους...



Φτιάξαμε προτάσεις με τη λέξη ''βιβλίο''....

-Εγώ διαβάζω το βράδυ ένα βιβλίο

-Η μαμά μου διαβάζει ένα βιβλίο για να κοιμηθώ

-Στην βιβλιοθήκη μου έχω πολλά βιβλία 

-Σήμερα αγόρασα ένα βιβλίο από το βιβλιοπωλείο

-Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι ΄΄Ο Λούκουλος με τις παπαρούνες''

- 'Ο Ντάμπο το ελεφαντάκι'' είναι στο ράφι με τα άλλα βιβλία μου

- Η βιβλιοθήκη έχει πολλά βιβλία

Εκτός από αναγνώστες όμως, προσπαθήσαμε να γίνουμε και ''συγγραφείς''!!!  Χρησιμοποιήσαμε τις παρακάτω εικόνες, αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη και δημιουργήσαμε τις παρακάτω ιστορίες...


 ΙΣΤΟΡΙΑ 1η



Ο γενναίος πρίγκιπας, το άσπρο άλογό του και η νεράιδα

Μια φορά ήταν ένας πρίγκιπας, ο Κώστας, που ζούσε σε ένα τεράστιο κάστρο που γύρω του είχε μια μεγάλη αυλή με πολλά λουλούδια.

Μια μέρα πήγε μια βόλτα στην εξοχή με το άσπρο του άλογο. Έψαχνε να βρει ένα διαμάντι που ήταν κρυμμένο εκεί. Αυτό το διαμάντι ήταν μαγικό και φώτιζε τα μάτια των άγριων ζώων κι εκείνα θαμπώνονταν από το φως του. Στο δρόμο που πήγαινε πετάχτηκε μπροστά του ένας δράκος που πέταγε φωτιές από το στόμα του και ήθελε να τον σκοτώσει. Ο πρίγκιπας όμως πρόλαβε και τον σκότωσε πρώτος με το σπαθί του. Μετά έσκαψε και βρήκε το διαμάντι και το πήρε μαζί του. Στο δρόμο που πήγαινε εμφανίστηκε μπροστά του ένα λιοντάρι και ο πρίγκιπας για να γλυτώσει από τα δόντια του, έβγαλε το διαμάντι από την τσέπη του , του θάμπωσε τα μάτια κι εκείνο έφυγε μακριά και χάθηκε μέσα στο δάσος. 

Πιο πέρα είδε κάτι πάνω σε ένα δέντρο, πλησίασε και τι να δει; Ήταν ένα μπουκάλι γεμάτο με μαγικό φίλτρο! Το πήρε κι αυτό μαζί του.

Μετά από λίγο συνάντησε μια νεράιδα που με το μαγικό της ραβδί τον μεταμόρφωσε σε ιππότη, παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί στο κάστρο του!

 Μια μέρα εμφανίστηκαν κάποιοι κακοί ιππότες και ήθελαν να επιτεθούν στο κάστρο του πρίγκιπα για να το κάνουν δικό τους. Τότε εκείνος ήπιε μια γουλιά από το μαγικό φίλτρο, έγινε πολύ δυνατός για να πολεμήσει τους κακούς ιππότες , τον βοήθησαν και οι ιππότες που προστάτευαν το κάστρο του και τους έδιωξαν μακριά. Και από τότε έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!!




 ΙΣΤΟΡΙΑ 2η


Ο ΚΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια βασίλισσα με τον αγαπημένο της βασιλιά.

Η βασίλισσα ήταν πολύ όμορφη και της άρεσε να φοράει ένα μωβ φόρεμα με μια όμορφη μπέρτα. Φορούσε όμορφα χρυσά κοσμήματα κολιέ και σκουλαρίκια και ένα χρυσό στέμμα.. Ο βασιλιάς κι αυτός ήταν πολύ όμορφος μέσα στα χρυσά του ρούχα και τα ακριβά του κοσμήματα.

Ζούσαν σε ένα υπέροχο παλάτι με ρόζ σκεπή,  μώβ τοίχους και πόρτα φουξ. Το παλάτι είχε πολλά δωμάτια και πατώματα, όμορφο κήπο, πολλούς υπηρέτες  και στη πιο ψηλή του σκεπή είχε μια κίτρινη σημαία. 

Ήταν πολύ αγαπημένοι ο βασιλιάς και η βασίλισσα και τους άρεσε πολύ να βγαίνουν βόλτα με την άμαξα τους . Μια μέρα λοιπόν πήραν την άμαξα και έκαναν μια βόλτα στο δάσος. Το δάσος αυτό ήταν κοντά στο παλάτι τους και είχε πολλά δέντρα, πουλιά και όμορφα λουλούδια.  

Στη βόλτα τους όμως έχασαν το δρόμο τους και ξαφνικά είδαν μπροστά τους ένα τρομερό δράκο!. Ο δράκος αυτός ζούσε σε μια σπηλιά και έβγαζε φωτιά από το στόμα του! Μόλις είδε την όμορφη πριγκίπισσα μπροστά του ήθελε να την πάρει στη σπηλιά του.

Όμως ο βασιλιάς δεν ήθελε να αφήσει το δράκο να πάρει μαζί του την αγαπημένη του και έψαχνε τρόπο να τη σώσει από τον δράκο. 

Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του μια όμορφη νεράιδα, η νεραΐδα του δάσους. Με το μαγικό της ραβδί και τα μαγικά της  λόγια «Αμπρα κατάμπρα» αμέσως μεταμόρφωσε τον δράκο σε έναν καλό δράκο που δεν ήθελε για δικιά του τη βασίλισσα. Κατάλαβε το λάθος του και ήταν πρόθυμος να βοηθήσει το βασιλιά να βρει το δρόμο  να επιστρέψουν στο παλάτι τους. 

Ο δράκος  τους οδήγησε πίσω στο παλάτι και ο βασιλιάς για να τον ευχαριστήσει του ζήτησε να μείνει στο παλάτι τους και να γίνει ο φύλακας του παλατιού. Ο δράκος δέχτηκε με μεγάλη χαρά και από τότε έμεινε στο όμορφο παλάτι και έριχνε τις φωτιές του σε όποιον ήθελε να κάνει κακό στη βασιλιά και τη βασίλισσα ! Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα.


Η βόλτα του βασιλιά και της βασίλισσας με την άμαξα

Το κάστρο της βασίλισσας και του βασιλιά.