Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Βραβείο για το 5ο Νηπιαγωγείο Σερρών

                          ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ!!!



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΕΔΙΣΥ


                               9ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός

«Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του  Ελληνισμού»

 

Υπό την αιγίδα

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Δήμος Καλαμαριάς

Δήμος Παλαιού Φαλήρου

 

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γληνού

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο:

«Η Εκπαίδευση και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού»





Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Ο 9ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός αφιερώνεται και θέτει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της εκπαίδευσης του προσφυγικού ελληνισμού καθώς το έτος 2022 ξεκινάει μια τριετία εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον προσφυγικό ελληνισμό (2022-2024), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών.


Στόχοι του Διαγωνισμού αυτού είναι:

-      Να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων την ιστορία της εκπαίδευσης

-      Να αναδείξουν την τοπική ιστορία

-      Να συμμετέχουν ενεργητικά στη διαδικασία της μάθησης

-      Να εμπλακούν εποικοδομητικά στη διαδικασία του project

-      Να   μάθουν   να   αξιοποιούν   πηγές   και   προφορικές   μαρτυρίες   και   να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές


Το Ολοήμερο Τμήμα του 5ου Νηπιαγωγείου Σερρών συμμετείχε στον διαγωνισμό αυτό. Αφού είδαμε φωτογραφίες και βίντεο και συζητήσαμε για τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των παιδιών στη Σμύρνη πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, τις συγκρίναμε με εικόνες των παιδιών που κατέφτασαν στην Ελλάδα μετά την Καταστροφή. Εστιάσαμε στα σπίτια, την ένδυση και την εκπαίδευσή τους. Μετά από την ενασχόλησή μας με αυτό το θέμα, τα νήπια ζωγράφισαν όσα τους έκαναν εντύπωση και δημιουργήθηκε ένα βίντεο με το οποίο συμμετείχαμε στο διαγωνισμό.