Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μανούλα Χρόνια Πολλά! ( Γιορτή της Μητέρας)

"Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.

Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου."
 Έτσι λοιπόν τα παιδιά αυτές τις μέρες ετοίμασαν για τις μανούλες τους κάρτες με τη φωτογραφία τους. Τη στόλισαν με ασημένιες καρδούλες και μέσα έγραψαν τις ευχές τους και κόλλησαν το διάσημο ποίημα του Γ. Βιζυηνού: "Πως να πειράξω τη Μητέρα". Ακόμα τις πρόσφεραν ένα cd που περιέχει ηχογραφήσεις των παιδιών, ατομικές και ομαδικές, που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς και ευχές του κάθε παιδιού για τη μαμά του.
 
Εμείς, όμως, να δείχνουμε την αγάπη μας στη Μάνα μας όχι μόνο τη 2η Κυριακή του Μαΐου, αλλά κάθε μέρα και κάθε στιγμή, όπως και εκείνη μας δείχνει την αγάπη της κάθε στιγμή. Ανθοδέσμες, γλάστρες, σοκολατάκια είναι ασήμαντα δώρα μπροστά σε ένα φιλί και μια σφιχτή αγκαλιά που θα δίνουμε κάθε μέρα στη μάνα μας.