Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικα έθιμα από τη Σλοβακία!

Τον τελευταίο καιρό στο Νηπιαγωγείο μας ασχολούμαστε με τα ήθη και τα  έθιμα των Χριστουγέννων του τόπου μας. Σήμερα όμως γνωρίσαμε χριστουγεννιάτικα έθιμα από μια άλλη χώρα, τη Σλοβακία,  μέσα απο την αφήγηση της κυρίας Μίρκας, μητέρας ενός μαθητή μας , του Γιάννη.
Αφού είδαμε στον χάρτη τη θέση της Σλοβακίας, η κυρία Μίρκα ετοίμασε για μας μια παρουσίαση στον υπολογιστή με χριστουγεννιάτικες εικόνες απο τη χώρα της.  
Μας έδειξε τον αγαπημένο άγιο των παιδιών της Σλοβακίας, τον Άγιο Νικόλαο, που στις 6 Δεκεμβρίου μοιράζει δώρα στα παιδιά τα οποία έχουν τοποθετήσει τα καθαρά τους παπούτσια στην πόρτα του σπιτιού τους. Εντύπωση μας έκανε ότι στα «καλά» παιδιά δίνει κεράσματα, φρούτα και δωράκια, τα «κακά» παιδιά όμως  μπορεί να πάρουν σάπιο καρότο,πέτρες, κάρβουνα ή μια κουτάλα.
Μας μίλησε για την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου δείπνου το οποίο περιλαμβάνει ψάρι, για το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και τα δώρα που έφερνε ο Χριστούλης, τα χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά της χώρας της. 
 Μας έφερε ψάθινα χριστουγεννιάτικα στολίδια από τη Σλοβακία για το δέντρο μας  και κεράσματα ''μπισκοτοανθρωπάκια'' για να γλυκάνει τα παιδιά.
Ευχαριστούμε πολύ κυρία Μίρκα!