Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Καλικάντζαροι και καλικαντζαράκια!!

Κάτω από τη γη υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο σαν στύλος πελώριος και βαστάει τη γη  Έτσι έλεγαν οι παλιότεροι. Εκεί κάτω βρίσκονται οι καλικάντζαροι και δουλεύουν νυχτα μέρα. Προσπαθούν να κόψουν το στύλο που βαστάει τη γη για να τη δουν να πέφτει και να γελούν. Χτυπούν λοιπόν με μικρά τσεκουράκια και πριονίζουν με πριονάκια. Κάθε χρόνο μόλις ζυγώνουν να το κόψουν έρχονται Χριστούγεννα!
Άιντε πάμε τώρα να γλεντήσουμε πάνω στη γη πειράζοντας τους ανθρώπου τώρα που είναι γιορτές και στο γυρισμό το αποκόβουμε¨ λένε
Έρχονται λοιπόν κοντά μας και γλεντούν. Τρώνε πίνουν και πειράζουν τους ανθρώπους κάνοντας ζημιές. τρυπάνε το τσουβάλι με το αλεύρι, ανοίγουν τις κάνουλες από τα βαρέλια με το κρασί, τρομάζουνε τα ζωντανά, σκορπάνε τις στάχτες από το τζάκι και κάνουν κάθε είδους σκανταλιές:!
Μόλις έρχεται η γιορτή των Φώτων και βγαίνει ο παπάς με την αγιαστούρα του τρομάζουν και φεύγουν. Τρέχουν να συνεχίσουν το πριόνισμα του δέντρου που βαστάει τη γή και να ολοκληρώσουν το σκοπό τους. Στο γυρισμό τους όμως βρίσκουν το δέντρο να έχει θρέψει και αρχίζουν ξανά από την αρχή!
Ευτυχώς είναι κουτούτσικοι οι καλικάντζαροι και κάθε χρόνο πάντα τα ίδια κάνουν και πάντα τα ίδια παθαίνουν με τούτο το δέντρο που κρατάει όλη τη γη με τα χωριά και τις πολιτείες της!!

 

και ένα παραμύθι για τα σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια....