Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Μας ήρθε η Σαρακοστή με τις 7 βδομάδες!

 Περάσαν οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης Σαρακοστής! Στο νηπιαγωγείο μιλήσαμε για τα έθιμα της ημέρας, το πέταγμα του χαρταετού και τα σαρακοστιανά εδέσματα και φυσικά φτιάξαμε τη δική μας Κυρά- Σαρακοστή- ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Tο έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα.  Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού  την είχαν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας έφτιαξαν τη δική τους Σαρακοστή για να την πάρουν στο σπίτι τους και να μετράνε το χρόνο που απομένει μέχρι το Πάσχα....
Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Σ. Βασιλείου, ''Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας''...


Ζωγραφίσαμε τα ποια φαγητά θα θέλαμε να έχει το δικό μας τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας...
Και φυσικά δεν ξεχάσαμε το πέταγμα του χαρταετού που το φτιάξαμε με κολλάζ....


και βάλαμε φιογκάκια στις ουρές τους ανάλογα με τον αριθμό...