Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Γνωρίζω το ψωμί!

Η "Γιορτή ψωμιού " και οι διάφορες εκδηλώσεις με θέμα το ψωμί που έγιναν τον προηγούμενο μήνα στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών έγιναν το θέμα συζήτησησ στην τάξη μας. Αφορμή στάθηκαν οι φωτογραφίες που μας έφερε ο Χρήστος του οποίου ο μπαμπάς  είναι αρτοποιός και πήρε μέρος και ο ίδιος στις εκδηλώσεις. Μετά από συζήτηση αποφασίσαμε οτι θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το ψωμί το οποίο είναι ένα καθημερινό είδος διατροφής και αποτυπώσαμε τις ιδέες μας στο χαρτί.



Και η γνωριμία μας με το ψωμί αρχίζει..... με μια αστεία ιστορία για τον Φραντζολάκη!
Ο Φραντζολάκης
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια καλή γυναίκα, η κυρά-Κατίνα, που δεν είχε παιδιά. Μια μέρα εκεί που ζύμωνε είπε: «Θα φτιάξω ένα φραντζολάκι που να μοιάζει με παιδάκι». Το’ φτιαξε λοιπόν και το έβαλε στο φούρνο να ψηθεί. Μα σαν τον άνοιξε ύστερα από λίγο, το φραντζολάκι ζωντάνεψε κι άρχισε να χορεύει. Και σαν άπλωσε το χέρι η κυρά-Κατίνα να το πιάσει, το φραντζολάκι πηδάει από το φούρνο και το βάζει στα πόδια. Τρέχει μπροστά ο Φραντζολάκης και πίσω του η κυρά-Κατίνα να το πιάσει, μα που να το προφτάσει.
Έξω από το σπίτι ήταν ξαπλωμένη μια μαύρη γάτα. Καθώς πέρασε από κοντά της ο Φραντζολάκης, μυρίστηκε η κυρά-ψιψίνα το φρεσκοψημένο ψωμάκι κι έτρεξε να το πιάσει. Έτσι τώρα έτρεχαν μπροστά ο Φραντζολάκης και πίσω του η κυρά Κατίνα και η γάτα. Πιο πέρα στεκόταν ένας σκύλος. Σαν είδε κι αυτός τον Φραντζολάκη να τρέχει του φώναξε:
-Στάσου να σε φάω.
Μα ο Φραντζολάκης όλο και μπρος έτρεχε και πίσω του η κυρά-Κατίνα, η γάτα κι ο σκύλος. Έτσι τρέχοντας έφτασε στην εξοχή κι εκεί συνάντησε μια αλεπού. Σαν τον είδε η πονηρή κυρά- αλεπού σκέφτηκε:
-Αυτό το φραντζολάκι πρέπει να το φάω. Και του φωνάζει: «Στάσου Φραντζολάκη». Μα που να σταθεί αυτός. Έτσι τον πήρε από πίσω κι η αλεπού.
  Σε λίγο ο Φραντζολάκης έφτασε σ’ ένα ποταμάκι. «Αχ να δροσιστώ λίγο», λέει ο Φραντζολάκης και πέφτει μέσα στο νερό. Αλλά καθώς ήταν φτιαγμένος από ζυμάρι, φουσκώνει-φουσκώνει και σε λίγο πάει, ξανάγινε ζυμάρι. Ξαναγύρισε η κυρά-Κατίνα στη δουλειά της, ξαναγύρισε η γάτα στη γωνιά της, ξαναγύρισε ο σκύλος στο σπιτάκι του, έφυγε κι η αλεπού κι έτσι τελείωσε η ιστορία του Φραντζολάκη που δεν ήθελε να μείνει με την κυρά –Κατίνα, αλλά του άρεσε να γυρνάει στους δρόμους.


Τα παιδιά άκουσαν την ιστορία και τη δραματοποίησαν....


παίξαμε με τις έννοιες μπροστά και πίσω και σε φύλλο εργασίας  έβαλαν στη σωστή σειρά τις εικόνες αυτών που κυνηγούσαν το μικρό μας Φραντζολάκη!